top of page
Agua verde

Arrels Marines: El projecte nascut per protegir els pulmons del Mediterrani

Updated: Dec 16, 2024

Aquesta entitat local, liderada pel seu fundador Josep Vives, té una missió clara: salvaguardar la bellesa i la identitat de les Illes Balears. La millor part? Tu també pots formar part d'aquesta iniciativa!

25 de gener de 2021

Arrels Marines: El projecte nascut per protegir els pulmons del Mediterrani

A càrrec de Nicolau Cerdà Pons


Si hi ha alguna cosa que hem après de l'any passat, és que el planeta demana desesperadament que se'ns salvi. I és demanar ajuda als mateixos éssers que més mal li han causat: els humans. Només hem de mirar enrere els mesos de confinament per adonar-nos que la flora i la fauna amb què vivim són molt més segures sense la nostra presència.

No estem fent les coses bé. Tot i que moltes persones actuen amb les millors intencions, un canvi de mentalitat i d'educació és crucial des de les primeres etapes si volem evitar lamentar-nos de les nostres accions quan sigui massa tard.

Aquí és on entren en joc projectes com Arrels Marines, que lluiten diàriament per fer d'aquest món un lloc millor per viure. Fundada el juliol de 2020 a l'illa de Mallorca , Arrels Marines va ser creada per "protegir i garantir el futur d'un ecosistema únic mitjançant la replantació, la conscienciació ecològica i l'educació ambiental. Pretenem convertir-nos en una entitat líder en la protecció de la posidònia oceànica, alhora que també fomentant la participació activa tant de la població local com dels turistes en el desenvolupament d'un entorn sostenible”, explica el seu fundador, Josep Vives , en una entrevista a Traveler.es .


ARRELS MARINES , EL PROJECTE LOCAL QUE NEIX DEL CONCLELL


Quan va arribar la crisi sanitària de la COVID-19 , que va comportar un període de confinament, Josep Vives —figura central d'aquesta història i fundador d'Arrels Marines— treballava a Bali per a Plastic Bank Indonesia , una empresa que lluitava per acabar amb la pobresa als països en desenvolupament. a través de la seva iniciativa plàstica social. Va ser durant aquest temps quan el graduat en Negocis Internacionals de 26 anys i SSI DiveMaster va prendre la decisió de deixar aquesta vida enrere i tornar a les seves arrels, a casa.


Objectiu principal d'Arrels Marines: Protegir la bellesa i la identitat de les Illes Balears

A càrrec de Nicolau Cerdà Pons

“A Bali, vaig col·laborar i coordinar diversos projectes centrats en la protecció i reforestació dels manglars, així com els esculls de corall. Em va encantar el que estava fent, fins que un dia em vaig preguntar per què no dedicava tot aquest esforç a protegir la meva estimada illa i els seus esculls mediterranis, concretament Posidonia oceanica. “En aquell moment, vaig decidir tornar i començar a treballar a Arrels Marines”, diu Josep Vives.


Durant els darrers mesos, el projecte s'ha consolidat i ha anat creixent de manera constant cada dia que passava. Actualment, hi ha vuit membres que treballen dins de l'organització. “Som un equip format per persones de procedències molt diverses i amb històries molt diferents, unides per una passió comuna: l'amor pel mar Mediterrani. Personalment, crec que la varietat és la clau de l'èxit, i això és exactament el que vaig voler quan vaig decidir crear Arrels Marines: construir un equip d'individus tan diferents que ens complementem perfectament", diu el seu fundador.


"A més, cinc de nosaltres també estem profundament implicats en el món del busseig, passant gairebé més temps sota l'aigua que a la superfície. Per això crec fermament que és la nostra responsabilitat garantir un futur sostenible a les aigües que tanta alegria ens porten”, continua.

I el nom escollit per al projecte? Hi ha dues raons per les quals es van establir amb aquest nom, que es tradueix com a 'arrels marines' en anglès. El primer és perquè el seu treball se centra principalment en la posidònia, una planta que, com totes les altres, prospera de les seves arrels. La segona raó, com explica el mateix Josep: “A Mallorca tenim una dita que per molt lluny que anem, al final, tots tornem a la nostra estimada illa, on hi ha les nostres arrels —i romandran sempre”. Així que no podrien trobar un nom millor per representar aquesta iniciativa.


Posidònia: els pulmons del Mediterrani

A càrrec de Nicolau Cerdà Pons

Aquestes mateixes arrels també es reflecteixen en el logotip, que representa dos pulmons, simbolitzant la posidònia com els pulmons del Mediterrani.


POSIDONIA OCEANICA EN NÚMEROS

A càrrec de Nicolau Cerdà Pons

Estem davant de l'organisme viu més antic del món, que es calcula que té 100.000 anys. Amb una superfície de 5,5 milions de metres quadrats, més de 100 espècies diferents d'organismes depenen d'aquesta planta per sobreviure. A més, com a planta, s'estima que la seva fotosíntesi absorbeix 338 bilions de quilos de carboni cada any, alliberant-lo de nou en forma d'oxigen.

No cal dir que la seva supervivència està directament lligada a la nostra. Tot i així, continuem perjudicant-lo amb ancoratges de vaixells, desforestació, sobrepesca, pertorbacions biològiques, turisme aquàtic irresponsable i, per descomptat, contaminació del mar, que només accelera el canvi climàtic.

“Per això és vital fomentar l'empatia cap a la natura i el respecte pel medi ambient. La població ha d'entendre el paper clau que juga aquest ecosistema a les nostres illes, no només el seu valor ecològic sinó també la seva importància per a indústries com el turisme i la pesca”, afirma Josep Vives.

L'any 2018, el Govern balear va redactar i aprovar un decret llei per protegir aquesta singular planta mediterrània, però queda molt per fer. Organitzacions com Arrels Marines lideren aquest esforç.

“Més enllà de la nostra tasca de reforestació marina, a Arrels pretenem oferir les eines necessàries per desenvolupar el pensament crític i una comprensió més holística de la crisi climàtica a través de l'educació”, afegeix Josep Vives.

La millor part? També pots 'adoptar' la posidònia! L'organització ha creat una iniciativa que permet a les persones ser simbòlicament propietaris d'un petit tros de la Mediterrània adoptant plantes de les seves estacions de replantació. Els participants adoptius reben actualitzacions periòdiques sobre l'estat de la planta , juntament amb un certificat d'adopció que inclou les coordenades de la seva ubicació, que els permet fer-ne un seguiment sempre que ho desitgin.

"Els humans tenim aquest defecte de voler protegir només allò que estimem, així que amb el programa d'adopció pretenem ajudar a la gent a enamorar-se de la posidònia", conclou Josep.



EL HORA ÉS ARA

Sí, el mal ja s'ha fet, i estem perillosament a prop del punt de no retorn. Però encara hi ha esperança si comencem a actuar de manera responsable i conscient en la nostra vida quotidiana. Cada acció té conseqüències, així que per què no fer que la nostra petjada al planeta sigui el més beneficiosa possible?

A Arrels Marines, el 2021 està ple de plans. En paraules del seu fundador: “Estem treballant estretament amb diversos centres educatius de Mallorca, desenvolupant plans d'interpretació ambiental per començar a educar a les aules el més aviat possible. També estem realitzant estudis i avaluacions en noves zones que s'han degradat i, per tant, podrien ser ideals per establir estacions de replantació. A més, estem col·laborant amb Cleanwave Fundació per crear un jardí submarí mediterrani a Formentor, Pollença.”

“A mitjà i llarg termini, pretenem continuar desenvolupant el nostre pla d'interpretació ambiental i treballar amb més centres i institucions, entre elles la Universitat de les Illes Balears. Pel que fa a les estacions de reforestació, esperem tenir-ne cinc plenament operatives a Mallorca a finals del 2021 i, el 2022, ampliar-les a la resta de les illes”, continua.


Comencem el més aviat possible?


També pots contribuir a Arrels Marines Nicolau Cerdà Pons

bottom of page